Vrijednost i odlike ibadeta u noći Lejletul-Kadr

Rekao je Uzvišeni Allah: “Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u Noći Kadr..”(El-Kadr, 1); “Mi smo je (Knjigu) počeli objavljivati u Blagoslovljenoj noći.” (Ed-Duhan, 3)

Uzvišeni Allah obavještava nas da je Kur’an objavio u Blagoslovljenoj noći, a to je noć Lejletul-Kadr, koja se nalazi u mjesecu Ramazanu. Nakon toga, On još više potencira na njenoj veličanstvenosti: “A šta ti misliš šta je Noć Kadr?” Zatim je pojasnio njenu vrijednost i ukazao na to da je ibadet koji se iskreno i samo radi Allaha obavi u toj noći, uz očekivanje nagrade od Njega, bolji od ibadeta koji se obavi u hiljadu drugih mjeseci mimo nje: “Noć Kadr bolja je od hiljadu mjeseci.” Potom je ukazao na neke njene odlike i posebnosti: “Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake”, objasnivši da se u toj noći, zbog njenog velikog blagoslova, povećava broj meleka koji se spuštaju na Zemlju, što opet pokazuje na to da je ta noć sigurna i sačuvana od svih vrsta zala, jer šejtan u njoj ne može učiniti zlo, niti nanijeti neprijatnost sve dok se ujutru, nakon te noći, ne pojavi sunce izgledajući poput okrugle posude i ne rasprostirući svoje zrake: “Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El-Kadr, 1-5)

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko noć Lejletul-Kadr provede na kijamu (klanjajući i čineći ibadet), vjerujući i nadajući se (Allahovoj) nagradi, bit će mu oprošteni prošli grijesi.” Muttefekun alejhi.

Provođenje noći u ibadetu jeste zapravo njeno oživljavanje bdijenjem i namazom, ili kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Aiši, radijallahu anha preporučio, upućivanjem dove.

Prenosi se od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je u noćima ramazana čitao razgovjetno. Ne bi prošao pored ajeta u kojem se spominje rahmet, a da ga od Allaha ne bi zatražio, niti pored ajeta koji govori o kazni, a da ne bi od Allaha utočište od nje zatražio. Namaz mu je na taj način, bio spoj učenja Kur’ana, dove i razmišljanja o Allahovim ajetima. To je najbolje i najpotpunije djelo koje se može činiti u deset posljednjih noći Ramazana, a i van Ramazana, a Allah najbolje zna.

Zaljubljenicima u Allaha noći izgledaju duge, pa ih odbrojavaju čekajući posljednjih deset noći svake godine. Ako potrefe Lejletul-Kadr, onda su ono što žele postigli i svome Gospodaru služili.

Kad bi griješnici u ovim sehurima ponizno pred Allahom stali, potpuno predani Njemu i izvinili se kao u ajet: “O upravniče, i nas i čeljat našu pritisla je nevolja, donijeli smo malo vrijedne stvari, ali ti nam daješ punu mjeru i udijeli nam milostinju…(Jusuf, 88), odgovor bi im bio: “Ja vas sada neću koriti”-reče- “Allah će vam oprostiti, od milostvih, On je Najmilostiviji.” (Jusuf, 99)

Aiša, radijallahu anha, je upitala Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Šta da učim ako bih dočekala Lejletul-Kadr?” On joj odgovori: “Reci: Allahume inekke afuuvun kerimun tuhibbul afva feafu anni.”

Afv je jedno od Allahovih lijepih imena. On prelazi preko ružnih postupaka Svojih robova i briše njihove posljedice. On voli oprost, voli da oprašta i voli da Njegovi robovi jedni drugima opraštaju. Pa ako jedni drugim oproste, On im poklona svoj oprost. Njemu je oprost draži od kažnjavanja.

Neko od selefa je govorio u dovi: “O Allahu, doista su moji grijesi veliki, ali su malehni u odnosi na Tvoj oprost, pa mi oprosti.” Drugi je rekao: “Moj grijeh je veliki, a Tvoj oprost je obilan, pa spoji moj grijeh i Tvoj oprost, o Plemeniti.”

Molimo Uzvišenog Allaha da nam oprosti naše grijehe i prijeđe preko hrđavih postupaka naših.

______________________________________________________________________________

Korištena literatura:

Radost pogleda 2. dio, Selim b. Id el-Hilali
Ljepota spoznaja- Ibn Redžeb el-Hanbeli

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

You May Also Like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *